• 085 - 301 80 88
 • maarten@t-talks.nl
 • In je favoriete podcast app

Het woord 'juffrouw is verdwenen'

Maarten van Rossem De Podcast

Het woord ‘juffrouw’ lijkt feitelijk verdwenen uit de Nederlandse taal. Dat vertelt Maarten van Rossem in podcast #40 ‘Domme schapen’.

Maarten sprak over het eindexamen geschiedenis met journalisten van NRC. Hij had het meerdere keren over ‘juffrouw Admiraal’. NRC verving het woord ‘juffrouw’ in het artikel consequent door ‘mevrouw’.

Verdwenen

‘Het woord ‘juffrouw’ lijkt verdwenen. Is dat niet interessant?’, vertelt Maarten. ‘Je zegt niet meer juffrouw Pietersen, maar mevrouw Pietersen. Vroeger was een juffrouw een ongetrouwde vrouw. Een mevrouw was een getrouwde vrouw. Dat onderscheid is dus kennelijk gestorven.’

Engeland

Presentator Tom Jessen merkt op dat dat onderscheid in Engeland wèl nog gemaakt wordt: ‘Miss’ en ‘Mrs’. Maarten: ‘Dat weet ik niet. Dat is op zichzelf een heel relevante vraag. Maar in Nederland heb ik het woord ‘juffrouw’ al zeker 10 of 20 jaar niet meer gehoord.’

Luisteraar Dominique Boon komt met het verlossende antwoord. Zij verhuisde in december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk. Ze is daar leerkracht in het basisonderwijs.

Dominique bevestigt dat het gebruik van Miss en Mrs in Engeland nog zeer sterk aanwezig is. Zij is Miss Boon, want ze is ongehuwd. Getrouwde collega’s worden steevast aangesproken met Mrs. 

Luister de podcast

MEER MAARTEN

Meld je aan voor een hoorcollege

Hulp nodig bij het bestellen?

We helpen je graag om je bestelling succesvol af te ronden. Het snelste is om ons een WhatsApp-bericht te sturen op 085 - 301 80 88. We helpen je zo snel mogelijk.

MailenNaar de winkel
 • Kiezen

  Kies het hoorcollege dat je wilt bestellen en voeg dat toe aan je winkelmandje.

 • Gegevens

  Controleer je bestelling en ga door naar bestellen.

 • Bestel

  Reken je bestelling af en check je mailbox voor het product dat je hebt gekozen. Veel plezier!

BLOG

Lees meer nieuws